26 Haziran 2014 Perşembe

Özbek Pilavı Yapılışı

NefisYemekTarifleri-m0wr1Xd4e

Kaç Kişilik: 6-8 kişilik

Hazırlama Süresi: 10dk

Pişirme Süresi: 1 saat



Malzemeler

  • 4 su bardağı basmati pirinci
  • 500 gr kuzu kuşbaşı
  • 3-4 tane havuç
  • 2 tane soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı (kişniş top top) + 1 çorba kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz x 3
  • Yeteri kadar sıcak su ( üzgünüm ölçü veremiyorum)


Hazırlanışı

Pirinç 6-7 kez sudan geçiriliyor. Berraklaşıp nişastası gidene kadar.

Soğanı yemeklik doğruyoruz, havucu da julienne yani kibrit çöpünden daha kalın şekilde doğruyoruz. Sarımsakları da halka halka doğruyoruz.
Havanda kişniş ve kimyonu dövüyoruz ve kenara alıyoruz.

Bir demir döküm tenceresini ocağa koyup harlı ateşe alıyoruz. Sıvı yağı ısınınca içerisine soğanlarımızı ekliyoruz ve +/-5 dakika kadar soğanlarımızın (yanmadan) şeffaflaşmasını sağlıyoruz. Bunun içerisine kuşbaşından biraz daha küçük doğradığımız etlerimizi atıyoruz ve 15 dakika kadar kavuruyoruz, şimdi havuçlarımızı ekliyoruz ve havuçlar biraz mayışmaya başladıklarında üzerini geçecek kadar sıcak su ekiyoruz. İçerisine 2 tatlı kaşığı (silme) kadar kişniş-kimyon karışımımızdan ve 1 tatlı kaşığı ( silme) kadar tuz ekliyoruz. Ve tencerimizin ağzını kapatıp ateşi kısıyoruz. 40-45 dk kadar pişiriyoruz.
Bu süre sonrasında etin tadına bakıyoruz. Eğer yumuşamışsa kapağı açıyoruz ve pirincini ekliyoruz. Pirincin üzerine 1, 5 parmak geçecek kadar sıcak su, sarımsakları, 1 çorba kaşığı ( silme) tuz ve 2 tatlı kaşığı silme kişniş-kimyon karışımı ekliyoruz.
Ve kapağı açık halde pişiriyoruz, pirinç suyunu çekmiş ve suyun yüzüne çıkmış gibi olduğunda kevgir yardımıyla pirinçleri ortaya topluyoruz ve ‘dağdan’ pirincimize tahta kaşığın arka kısmıyla yerler açıyoruz. Suyun buharlaşmasını daha kolay sağlamak için. Bir tane mutfak havlusu kapatıyoruz ve kısık ateşte bir 5 dk kadar daha pişiriyoruz. Ateşinin altını kapatıp 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakıyoruz.

Yanına güzel bir domates, soğan salatasıyla afiyetle yiyoruz.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder