21 Ağustos 2014 Perşembe

Adıyaman Usulü Çiğ Köfte

NefisYemekTarifleri-EIII76EFN

Kaç Kişilik: 8-10 kişilik

Hazırlama Süresi: 20dk

Pişirme Süresi: 30dk



Malzemeler

  • 3 su bardağı esmer ince bulgur
  • 150 gr çiğ köftelik et
  • 1,5 su bardağı isot
  • 1,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı köfte baharatı
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 adet limon
  • 1 kase buz parçaları


Hazırlanışı

Öncelikte çiğ köfteyi yoğurmak için özel tepsiler vardır. Onu temin ettikten sonra ilk yapılacak işlem suyu ve isotu bir kasede birleştirmek. Su isotun içine geçerek şişmesini sağlayacaktır. Tepsimize küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı, etimizi, salçamızı ve isotlu harç hariç tüm baharatlarımızı döküyoruz. Dip not, şeker görmek sizi şaşırtabilir:) Domates salçası kullanılır bu yüzden onun ekşi ve asit tadını almak için şeker kullanıyorum. 5 dakika boyunca bu malzemeleri yoğuruyoruz. Daha sonra üzerine simitimizi ekliyoruz. Yoğurmaya tekrar devam ediyoruz. Suyunu çektiğinde kuru hale geldiğinde içine bir miktar buz ve kabuklu olarak 4′ e doğradığımız limonu atıyoruz. Yoğurma işlemi tekrar devam ediyor. Çiğ köfte kurudukça içine isotlu harçtan yavaş yavaş ekleyip tekrar yoğuruyoruz. Çiğ köftenin olduğunu tadına bakarak ve dokunarak anlarsınız. Eğer tattığınız zaman bulgurun çıtırdadığını hissetmezseniz ve çiğ köfte yoğururken elinizde sakız gibi oluyorsa hele de terleriniz akmaya başladıysa alnınızdan olmuş demektir:) Bu esnaya geldiğinizde içine maydanozu ve zeytinyağını alıp 2 dakika daha yoğuruyorsunuz. Daha sonra sıkma işlemine geçebilirsiniz. Adıyaman çiğ köftesinin özelliği bol baharatlı, domates salçalı oluşu. İsotun suda beklemesi ve renginin koyu olmasından geçer :) Normalde daha koyu olan köftem ışıktan daha açık çıktı sakın yanılmayın. Bu arada ben köfte yoğuramam makinede çekmek istiyorum diyenler ise buz ve limon hariç tüm malzemeleri karıştırıp makineden 3 defa geçip maydanoz ve yağını karıştırıp 2 dakik kendi eliyle yoğurabilirler. Fakat bizim önerdiğimiz elden geçmesi :) Afiyet bal şeker, lop lop et olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder